Locuri de munca in strainatate

<< inapoi
Masini second hand

 

 

Western Union le recomanda consumatorilor
sa fie precauti cand raspund unor oferte de munca pe internet

 

 

Cresterea ratei somajului in Romania - care a atins un nivel de 7,5%1 in primul trimestru 2012 - a determinat tot mai multi romani sa-si caute locuri de munca in tara sau in strainatate. In timp ce somerii isi cauta un loc de munca in paginile de anunturi sau pe internet, fraudatorii fac acelasi lucru pentru a-si identifica potentialele victime.

 

Fraudele cu oferte de locuri de munca sunt tot mai frecvente in conditiile unei economii aflate in dificultate. Acest fenomen este raspandit peste tot in lume si ii afecteaza, in egala masura, si pe romanii aflati in tara care cauta un loc de munca in strainatate, cat si pe emigrantii romani in cautare de oferte mai avantajoase de munca in tarile de adoptie. Ofertele fraudatorilor sunt, in general, prea atractive pentru a fi adevarate, nu solicita foarte multe documente sau experienta iar salariul este, cel mai adesea, peste media pietei.

 

"Oamenii cinstiti aflati in cautarea unui loc de munca sunt adeseori atrasi de fraudatorii care le ofera servicii bine platite", a declarat Daniela Budurea, Country Director Western Union Romania si Bulgaria. "Exista, insa, si anumite semnale de alarma, cum ar fi solicitarea unor taxe si comisioane platite in avans, care ii pot ajuta pe oameni sa evite sa cada victime ale fraudelor cu oferte de locuri de munca".

 

Cea mai buna metoda de prevenire a fraudelor ramane informarea. Chiar daca exista numeroase scheme de frauda, ele folosesc elemente comune care pot trage un semnal de alarma:

Fraudatorii pretind ca lucreaza la o companie de recrutare si ofera garantia ca veti obtine locul de munca, cerand in schimb sume de bani pentru taxe sau comisioane necesare in pregatirea dosarului.

Daca o oferta pare prea buna pentru a fi adevarata, probabil ca asa si este. Fraudatorii promit salarii mari pentru posturi care nu necesita experienta, oferind totodata garantia angajarii.

Fiti intotdeauna precaut cand se solicita orice tip de plata inaintea angajarii.

Daca comunicati cu angajatorul prin e-mail, verificati daca acesta foloseste corect limba romana. Punctuatia, greselile de ortografie sau greselile de gramatica sunt un semnal de alarma. De asemenea, acordati atentie si adresei de e-mail, fraudatorii folosind, de obicei, adrese generice si nu specifice companiei din care pretind ca fac parte.

Fiti precaut atunci cand discutati cu persoane care pretind ca locuiesc in alta tara sau sunt plecati din tara in interes de afaceri. Fraudatorii folosesc aceasta scuza pentru a evita o intalnire fata in fata. Fiti precaut si daca angajatorul doreste sa discute doar prin e-mail.

Daca aveti de-a face cu o agentie sau o companie necunoscuta, contactati Oficiul pentru Protectia Cosumatorului pentru a verifica daca au fost depuse plangeri.

Nu uitati ca Western Union nu va recomanda sa utilizati transferul de bani cand faceti afaceri cu persoane straine sau cu cineva a carui identitate nu o puteti verifica amanuntit.

 

Western Union ofera consumatorilor servicii de incredere pentru a trimite bani familiei sau prietenilor. Este important de retinut ca un transfer de bani poate fi ridicat intr-o perioada scurta de timp de la trimitere – chiar in cateva minute – iar, dupa ce suma a fost ridicata, expeditorii nu mai pot anula transferul sau obtine banii inapoi de la Western Union, chiar daca transferul a fost rezultatul unei fraude.

 

 

 

1 Conform raportului Institutului National de Statistica din martie 2012.